26 Şubat 2009 Perşembe

Var mı Balık Gibisi!

Var mı balık gibisi!


Kırmızı et ile aynı proteine sahip balık etinin yüzde 90'ı vücudumuz tarafından kullanılabiliyor


Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karakaya, kırmızı ete göre çok daha ucuz olan ve eşdeğer proteine sahip balık etinin tüketiminin toplumda yeterince yaygın olmadığına dikkat çekerek, yetişkinlik döneminde ortaya çıkan birçok hastalığın, gelişme çağındaki yetersiz beslenmeden kaynaklandığının bilimsel araştırmalarla ispatlandığını söyledi. Karakaya, yüksek protein içeren balık eti tüketiminin artırılması için ulusal kampanyalar başlatılması gerektiğini ifade etti.

Balık etinin bir özelliğinin de, kırmızı ete oranla yok denecek kadar az yağ içermesi olduğunun altını çizen Karakaya, ''Bu olumlu özelliğinin yanı sıra orkinos, kılıç balığı ve uskumru gibi bazı balık türlerinde A ve D vitaminleri kırmızı ete oranla en az iki kat daha fazladır'' dedi.

''KIŞ MEVSİMİNDE BALIK TÜKETİN''
Prof. Dr. Karakaya, gelişme çağındaki çocuklara balık yağı içirilmesinin sayısız faydaları olduğunu da vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Kırmızı ete eşdeğer protein içeren balık eti, özellikle kışın sofralardan eksik edilmemelidir. Bu mevsimde bol miktarda balık eti tüketilmesi, soğuk havalarda çok fazla gereksinim duyulan vücut direncinin artmasını sağladığı gibi, içerdiği yüksek orandaki kalsiyum, fosfor ve iyot ile vücudun mineral dengesini korumasına da yardımcı olur. Vücudun kışın daha da artan A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını da balık tüketimi ile karşılamak mümkündür.''

Balık etinin biyolojik değerinin yüksek ve dengeli olduğunu kaydeden Karakaya, şu bilgileri verdi:

''Vücudumuz çok besleyici olan balık etinin yüzde 90'ını kullanabilmektedir. Fasulyede de protein vardır, fakat balık etindeki protein değeri, içinde bulunan aminoasit oranının fazlalığı nedeniyle diğer protein içeren gıdalardan çok daha fazladır. Bu özelliği nedeniyle balık eti, sindirim sistemi açısından da birçok olumlu özelliğe sahiptir.''


Kaynak:http://www.galabalik.com

Gönderen: Barış Ata

Hiç yorum yok:

Powered By Blogger